Velux daglichtsysteem met gekoppelde dakramen. Velux quatro, 4 dakramen gekoppeld. Gekoppelde dakramen. Dakramennederland is onderdeel van Martin de Beus Bouw en Verbouw leveren en plaatsen van een dakraam en dakraamasseccoires- Zutphen-Deventer-Apeldoorn-lochem-Vorden-Arnhem-Gorssel-Gelderland-Overijssel-geheel Nederland

Waarom is daglicht zo belangrijk voor je?

Waarom is daglicht zo belangrijk voor je?

In deze tijd zijn we 90% binnen bezig en dat terwijl daglicht enorm belangrijk voor iedereen is. Daglicht is erg goed voor je lichaam, je hersenen, je humeur en je nachtrust, want….zo zegt psycholoog, architect en lichtexpert Karl Ryberg in de Britse krant de Telegraph: ‘Elektrisch licht is als ingeblikt voedsel. Het voedt je lichaam, maar geeft je geen energie.’
Een dakraam of meerdere dakramen zorgen dus voor meer daglicht, wat niet alleen meer gevoel van ruimte geeft maar ook nog eens erg gezond voor je is.

Iedereen wil graag een gezond lichaam, dat heeft wel een paar belangrijke ingrediënten nodig.

Een van de belangrijke dingen is natuurlijk de voeding en de beweging voor je lijf. Maar een gezonde omgeving is ook erg belangrijk.
Licht in huis en veel frisse lucht heeft een goed effect op je gezondheid.
Licht in huis is dus juist heel belangrijk.

Er zijn een aantal aangetoonde redenen waarom daglicht gezond voor ons is:

  • Je algemene gezondheid
  • Om beter te kunnen slapen
  • Goed voor je hersenen en concentratievermogen
  • Je productieviteit
  • Voor een goed humeur
  • Voor je biologische klok

Voor je algemene gezondheid

Daglicht zorgt voor meer energie overdag zodat je s’avonds weer heerlijk kunt slapen.

De juiste dagelijkse dosis daglicht en de dosis duisternis is goed voor je rust. Als je goed uitrust en lekker kunt slapen, is dit een goede graadmeter voor je gezondheid. Wil je wat meer info over een gezonde slaapkamer, lees dan het artikel met

Om beter te kunnen slapen

Hoe meer daglicht, hoe beter je nachtrust. Mensen die gedurende de dag meer worden blootgesteld aan wit licht slapen ‘s nachts gemiddeld langer. In een onderzoek uitgevoerd door de Northwestern University in Chicago ontdekte men dat ‘vergeleken met werknemers in kantoren zonder ramen, degenen met ramen op de werkplek werden blootgesteld aan 173 procent meer wit licht en ’s nachts gemiddeld 46 minuten langer sliepen. Werknemers zonder ramen meldden lagere scores dan hun collega’s op metingen van de kwaliteit van leven met betrekking tot lichamelijke problemen en vitaliteit. Ze scoorden ook slechter op metingen van algemene slaapkwaliteit, slaapefficiëntie, slaapstoornissen en functioneren overdag. Kun je je werkomstandigheden niet veranderen? Probeer dan naar buiten te gaan, bij voorkeur rond lunchtijd: een fikse dosis echt daglicht rond het middaguur is namelijk de beste manier om voldoende licht te krijgen.

Goed voor de hersenen en concentratievermogen

Doordat daglicht je biologische klok op de rit houdt, kun je nagaan dat alles in het lichaam dan ook beter en fijner werkt. Op het moment dat iemand zich beter in zijn vel voelt zitten en alles prima klopt zal hij of zij zich ook beter kunnen concentreren. Genoeg daglicht zorgt dus voor een beter concentratievermogen. Mensen voelen zic prettiger bij daglicht en scoren beter wat betreft de concentratie.

Goed voor je productiviteit

Je hebt juist daglicht nodig om vitamine D aan te maken en een depressie te voorkomen. Je productiviteit gaat juist omhoog als je meer daglicht krijgt. Je biologische klok functioneert op het dag en nacht ritme en zorgt ervoor dat alles in het lichaam op peil gebracht wordt, zoals bijvoorbeeld je stofwisseling en temperatuur. Als de opname van daglicht goed is dan zal je dagelijkse ritme ook beter zijn en dat zorgt er voor dat je productiever bent en je dan dus meer presteren kunt.

Voor een beter humeur

Als je voldoende daglicht krijgt, heeft dit een enorm positieve invloed op je humeur en verminderd je vermoeidheid. Als je je energiek voelt, wordt je humeur beter. Wel zo gezellig en fijn voor de rest van de familie of huisgenoten, maar vooral voor jezelf!

Natuurlijk licht beïnvloedt het humeur. Een onderzoek bij ratten, uitgevoerd aan de National University of Pennsylvania, waarbij de dieren het lange periodes zonder licht moesten stellen, toonde aan dat ‘de dieren niet alleen depressief gedrag vertoonden, maar ook schade opliepen in hersengebieden waarvan bekend is dat deze bij mensen minder actief zijn tijdens een depressie.’ Tegenwoordig is ook bekend dat licht een cruciale rol speelt bij het optreden van een Seizoen afhankelijke Depressie (SAD). Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat een tekort aan licht tijdens de winterperiode impact heeft op het deel van het brein dat serotonine aanmaakt, de stemmingsregelaar die essentieel is voor het psychisch welzijn van de mens.

Voor je biologische klok

Daglicht heeft ook een enorme impact op je biologische klok. Uit onderzoek van Johanna Meijer van het Leids Universitair Medisch Centrum blijkt dat elektrisch licht het biologische ritme enorm overhoop haalt. De studie van Meijer en haar collega’s liet zien dat muizen die werden blootgesteld aan 24 uur licht per dag gedurende een periode van zes maanden, een aantal verontrustende kenmerken vertoonden.’ Cruciaal hierbij is dat deze verstoring resulteerde in een verlies van spierspanning en botdichtheid. Opmerkelijk genoeg werd dit weer terug gedraaid zodra de normale licht-donkercyclus van de dieren was hersteld..

Zoals je hebt gelezen, levert daglicht juist veel voordelen op! Voor alle daglichtproducten van VELUX en FAKRO bent u bij Dakramennederland op het juiste adres.

Dakramennederland.nl

Familie de Beus
K. v/d Coppellostraat 20
7204HX Zutphen
t: 0642812803 / 0575542983
e: info@dakramennederland.nl

Showroom op afspraak:
Dakramennederland
Enkweg 1B
7251EV Vorden

 

 

 

 

 

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

UA-64351266-1