Tips voor onderhoud van Dakramen

Geplaatst op: 16 april 2023

Tips voor onderhoud van Dakramen

Onderhoud van jouw dakraam is erg belangrijk.
Zorg er voor dat je jouw dakraam goed onderhoudt, daarmee zorg je er voor dat je dakraam langer meegaat en dus de levensduur kunt verlengen.
Wij adviseren je dan ook altijd om de goten rondom jouw dakraam schoon te houden en vergeet zeker ook niet om de scharnieren en sluitingen van het dakraam 1 a 2 maal per jaar te smeren met zuurvrij vet. Zo blijft jouw dakraam in goede conditie.

Onderhoud houten dakraam:

Allereerst houdt dus de goten rondom jouw dakraam schoon. Het ophopen van rotzooi in de goten zoals bladeren, takjes, vogelnesten en mos zijn vaak de oorzaak van lekkage. Verwijder daarom de rotzooi regelmatig uit de goten naast en boven jouw dakraam.

Daarnaast is het belangrijk om het hout van het dakraam regelmatig schoon te maken en zonodig te schuren en te lakken. De dakramen kunnen 180 graden gedraaid worden zodat je makkelijk een dakraam aan de buitenkant kunt lappen. Grenenhouten dakramen die blootgesteld worden aan zonlicht zullen na verloop van tijd uitdrogen. Dan kan vuil en vocht in het hout terechtkomen waardoor deze eerder zal gaan rotten. In vochtige ruimtes kunnen dakramen veel vocht opnemen. Voor een badkamer kun je dan ook beter voor een onderhoudsarm (kunststof) dakraam kiezen.

Is jouw wit afgelakte houten dakramen wat beschadigd? Bestel dan de ZZZ 130 witte lak voor wit afgelakte grenenhouten dakramen.

Onderhoud kunststof dakraam:

Houdt de goten rondom jouw dakraam altijd schoon. Het ophopen van rotzooi in de goten zoals bladeren, takjes, vogelnesten en mos zijn vaak de oorzaak van lekkage. Verwijder daarom de rotzooi regelmatig uit de goten naast en boven jouw dakraam.

In tegenstelling tot hout is kunststof materiaal erg bestand tegen vele weersomstandigheden en tegen warmte en vocht, waardoor het niet nodig is om je druk te maken over de invloed van het weer op de kwaliteit van jouw kunststof dakraam. Wij adviseren in vochtige ruimtes dan ook altijd een kunststof dakraam te laten plaatsen. Kunststof dakramen neem je gewoon met een vochtige doek af bij het lappen van de ruit, zodat je er maar weinig omkijken naar hebt met een lange levensduur.

Ook zijn er reparatiesets voor GGU dakramen (kunststof) waarmee beschadigingen kunnen worden gerepareerd. De VELUX ZZZ 133 is het vulmiddel voor dakramen met polyurethaan beschermlaag en wit afgelakte dakramen .

Scharnieren smeren

Wij adviseren om de scharnieren en sluitingen van het dakraam 1 a 2 maal per jaar te smeren zo zorg je ervoor dat de dakramen soepel blijven bewegen.
Maak beide scharnieren schoon, eventueel met wasbenzine. Smeer daarna de scharnieren goed in met zuurvrij vet.
Het smeervet kun je bestellen via onze website.

Het luchtfilter

Deze kan verwijderd worden en met de gangbare huishoudelijke schoonmaakmiddelen gereinigd worden. Tuimel 180° en vergrendel het draaiend gedeelte in de schoonmaakstand en verwijder het filter uit de filterrail. 
Vooral bij wat oudere dakramen kan de ventilatiefoam (schuimlaag) op de ventilatieklep uitdrogen. Deze foam is zeer eenvoudig te vervangen door de ventilatieklep van zijn slotplaat bediening los te maken en de oude ventilatiefoam te verwijderen met een plamuurmes of een verfkrabber en deze te vervangen voor een nieuwe versie.

Onderhoudspakketten bestellen

Je kunt via onze website vele onderhoudspakketten bestellen .Een onderhoudspakket ZZZ 220 bevat ventilatiefoam voor de ventilatieklep, insectenfilter en een tube scharniersmeer, zo kom je al een heel eind in onderhoud.

 

Deel dit artikel

Zal ik je bellen?